European Union Education and Awareness for Intelligent Systems ENARIS anyag

Üdvözöljük az ENARIS-projektben

Az ENARIS-projekt célja, hogy segítse megismertetni a gyerekeket a mesterséges intelligencia-rendszerek lehetőségeivel, korlátaival és belső működésével.

Itt megtalálja az összes elérhető modult angol, német és magyar nyelven, beleértve a feladatokat, tanítási segédleteket, diákat és még sok mást. Az összes anyag szabadon hozzáférhető mindenki számára, és a Creative Commons 4.0 By-Sa-licensz alatt került publikálásra. A projekttel kapcsolatos további információkért látogasson el az enaris.org oldalra.

thinking robot

A tananyag

Az anyag a következőkből áll

Minden anyagot úgy tervezünk meg, hogy az osztály igényei szerint módosítható/átalakítható legyen, így javaslatokat adtunk a módosítások legjobb kivitelezésére (pl. bizonyos részek kihagyása vagy részletesebb kifejtése), többféle lehetőséget ajánlunk a különböző feladattípusokra vonatkozóan (pl. „kézzel fogható” vagy online), a könnyű adaptálás érdekében pedig az anyag teljes forráskódját elérhetővé tettük.

Azok számára, akik nem szeretnének képernyőről olvasni, minden oldal kinyomtatható PDF-fájlként.

Továbbá a különböző szakaszokat színkódokkal láttuk el a könnyű megkülönböztethetőség érdekében:

A sárga szövegdobozokban (a címsorok mellett) olyan kiegészítő információk találhatók, amelyek ugyan nem képezik az adott téma szerves részét, de hasznos támpontokat vagy további hivatkozásokat tartalmaznak ahhoz kapcsolódóan.

A szaggatott kerettel jelölt tartalom gyakorlatias feladatokat tartalmaz, amelyek között online eszközök, papír-ceruza gyakorlatok, játékok és egyéb feladatok szerepelnek.

A modulok során számos különböző oktatási módszert alkalmazunk, ezek működéséről és céljáról itt talál rövid leírást.

Végezetül a következő hivatkozások révén minden letölthető és offline használatra is elérhető:

Minden kép (amennyiben nincs másképp feltüntetve) olyan oldalakról származik, mint a Pixabay vagy a Pexels, tehát szabadon felhasználható, vagy kifejezetten e projekt számára készült. A weboldal összes ikonja a Font Awesome Free.

Modulok

Az MI alapjai

Az MI alapjai

Ez a modul bevezetésül szolgál a mesterséges intelligencia (MI) témakörébe. A lecke célja az MI alapvető fogalmainak a bemutatása, amelyeket más modulokban, és általánosságban az MI világában is használni fogunk. A módszerek és működésük mélyebb megértésére a további modulokban kerül sor.

1. Modul: Az MI alapjai

Etika

Etika

Ebben a modulban a mesterséges intelligencia kutatásának alapvető etikai szempontjaival foglalkozunk. Ennek során a diákoknak szabályzatok önálló ki- és átdolgozása révén kell megtanulniuk, hogyan tegyenek fel saját, kritikus kérdéseket, és hogyan tárják fel az egyes etikai alapelvek közötti ellentmondásokat.

2. Modul: Etika

Chatbotok - Természetes nyelvfeldolgozás

Chatbotok - Természetes nyelvfeldolgozás

Ebben a modulban különböző típusú chatbotokat mutatunk be alkalmazásokon keresztül. A tanulók megtanulják, mik azok a chatbotok, és hogyan működnek. A modulban olyan kérdések is felmerülnek például, hogy: hogyan érik el a programozók, hogy a chatbotok "emberinek" vagy "intelligensnek" tűnjenek, vagy hogy miért olyan nehézkes az emberi nyelv megértése.

3. Modul: Chatbotok - Természetes nyelvfeldolgozás

A felügyelt tanulás

A felügyelt tanulás

Ez a modul a Felügyelt tanulás-ról szól. Célja, hogy a tanulók alapszinten megértsék, mi az FT, mire jó és mire nem, valamint hogyan hozhatók létre FT-algoritmusok. A modul inkább a gyakorlatra összpontosít, ezért a tanulók saját algoritmusokat fognak betanítani, így első kézből tapasztalják meg a felmerülő lehetőségeket és nehézségeket.

4. Modul: A felügyelt tanulás

Megerősítéses tanulás

Megerősítéses tanulás

Ez a modul a megerősítéses tanulásról (RL) szól. A cél az, hogy a hallgatók alapvető ismereteket szerezzenek arról, hogy mi az RL, hogyan működik, és melyek a gyakori problémák és buktatók. A hangsúly inkább a gyakorlati feladatokon van, ezért a hallgatók egyrészt az önállóan tanuló algoritmusok szerepét veszik át, és megtapasztalják, hogyan működik a betanítási folyamat, másrészt pedig játszanak ellene, és tanulják képezni a mesterséges intelligenciát.

5. Modul: Megerősítéses tanulás

Számítógépes képalkotás

Számítógépes képalkotás

Ebben a modulban a hangsúly a számítógépes képalkotáson (CV) van. Az előző fejezetekben már elsajátított készségeket és ismeretköröket kell kibővíteni, és ösztönözni kell a CV témakör kritikai vizsgálatát. A "Felügyelt tanulás" modul ismerete hasznos a későbbi tartalom mélyebb megértéséhez, de nem kötelező annak elvégzése. Az előzetes ismeretek nélküli feldolgozás sem jelent problémát, a legfontosabb tanulási célok e nélkül is érthetőek.

6. Modul: Számítógépes képalkotás

Neurális hálózatok

Neurális hálózatok

Ez a modul alapvető bevezetés a neurális hálózatok (NN) témakörébe. A lecke célja, hogy bemutassa az idegi hálózatokat, és ne csak azt mutassa meg, hogy mire képesek és hogyan használják őket, hanem betekintést nyújtson a belső működésükbe is.

7. Modul: Neurális hálózatok

Művészet és mesterséges intelligencia

Művészet és mesterséges intelligencia

Ebben a modulban többek között szó esik arról a kérdésről, hogy az MI maga is alkotóvá válik-e a művészetek terén, vagy csupán egy újabb technikai eszköz marad.Azt is megvitatjuk, hogy hol kezdődik a "művészet", valamint hogy az új technológiák fényében miként kell újragondolni a művészet fogalmát.

8. Modul: Művészet és mesterséges intelligencia

Közösségi média és MI

A mesterséges intelligencia manipulációja a közösségi médiában

Ez a modul két részből áll, és mindkettő a közösségi médiában történő manipuláció különböző perspektíváival foglalkozik. A két rész külön-külön, de egymással együtt is használható.

A modul első része a személyes adatok kezelését járja körbe a közösségi médiaplatformokon.

A második rész a "deepfake" jelenséggel foglalkozik, mint az internetes dezinformáció terjesztésének témaköréből vett résszel.

9. Modul: Közösségi média és MI

Mesterséges intelligencia és környezet

Mesterséges intelligencia és környezet

Ebben a modulban a hallgatók önállóan dolgozzák ki a környezetvédelmi szempontokat a számítástechnikában egy "zöld" portfólió segítségével. Célszerű már a témablokk elején kiscsoportokat alakítani, mivel a feladatokat és a megbeszéléseket a csoportban kell újra és újra elvégezni, még az elméleti bemenetek során is.

10. Modul: Mesterséges intelligencia és környezet